• Home
  • Blog 
  • Vroeger was alles anders in de bouw

Vroeger was alles anders in de bouw

Peter is 59 jaar en werkt al sinds 2013 via Accres. Van kinds af aan was hij al betrokken bij het timmermansvak. Na de bouwvak gaat Peter volop genieten van zijn welverdiende pensioen. In zijn vrijetijd houdt Peter zich graag bezig met elektronica, zoals het opknappen van oude radio’s. Als ervaren timmerman vertelt Peter over het vak waar hij onder andere het verschil uitlegt tussen vroeger en nu.

   “Vroeger maakten we zelf
de trappen en deuren in de werkplaats.”

Wist je vroeger als kind al dat je timmerman wilde worden?
Van kinds af aan wilde ik al graag timmerman worden. Ik denk dat dit kwam doordat mijn vader metselaar was. Met hem ging ik al als kind mee naar de bouw, ook de buurjongens waren timmerman van beroep. Het vak is er mij dus met de paplepel ingegoten! Uiteindelijk ben ik er helemaal ingerold via de vader van een vriend, hij had namelijk een aannemersbedrijf in Milheeze.

Wat is het verschil in het vak vergeleken vroeger en nu?
Er is erg veel veranderd in de bouw. Er is tegenwoordig meer specialisme. Het veelzijdige timmerwerk is er bijna niet meer. Alleen profielen en kozijn stellen en hier en daar wat aftimmeren. Veel wordt nu door onderaannemers en ZZP’ers gedaan. We lossen nu vooral de problemen op die andere gemaakt hebben. Vroeger maakten we zelf de trappen en deuren in de werkplaats. Als je een fout maakt dan kwam je die zelf weer tegen. Daardoor let je veel meer op en ben je veel nauwkeuriger.

“Bij Accres kon ik meteen aan de slag als timmerman!”

Hoe ben je bij Accres terecht gekomen?
Tot in 2012 stond ik altijd als timmerman in een werkplaats. Helaas konden ze me daar niet meer aan het werk houden. Op mijn 53ste in 2013, heb ik erg veel gesolliciteerd, helaas kwam ik nergens aan de bak. Toen ik mijn cv op een vacaturesite had geplaatst, nam Accres meteen contact met me op. Ik kon meteen aan de slag als timmerman. Daar was ik enorm blij mee!

Wat is tegenwoordig nog de uitdaging voor een timmerman?
Ik denk dat de uitdaging tegenwoordig zit in het specialisme. Het inhangen van deuren bij een bedrijf bijvoorbeeld. Deze worden ingemeten door een apparaatje en worden gefreesd op een CNC machine. Deze deuren worden afgehangen door het infrezen van de scharnieren en de sluitplaat met behulp van freesmallen. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende partijen op de bouw. Iedereen voert zijn eigen specialisatie uit.

Peterrongen2

“Ik zie het juist als een mooie uitdaging
als er iets niet werkt.”

Wat vind jij het leukste om te doen in de bouw?
Aftimmeren en het afmonteren van kozijnen vind ik het leukste om te doen in de bouw. Daarnaast heb ik de kennis van het hang en sluitwerk. Als er iets niet goed werkt dan hebben ze mijn expertise nodig. Ik zie het juist als een mooie uitdaging als er iets niet werkt. Anderen vinden dit juist lastig maar ik maak het juist graag weer werkend. Dat vind ik erg leuk om te doen!

Heb jij een tips voor jongere timmermannen?
Probeer niet meteen alles snel af te werken. Dat werkt niet. Op die manier kan je op je 65ste nog steeds niet goed timmeren. Dat is mij ook niet gelukt! Zorg eerst dat je op de juiste manier werkt. Als je alles goed onder de knie hebt en je het vaker uitvoert, dan word je steeds sneller.

Ben jij ook - net als Peter zes jaar geleden was - dringend op zoek naar een nieuwe baan in de bouw of juist in een andere sector?
Wij helpen jou daar graag bij jouw zoektocht! Neem gerust contact met ons op of kom langs bij een van onze kantoren!

NIET DE VACATURE KUNNEN VINDEN DIE JE ZOEKT?

Schrijf je in en wij zoeken graag met je mee.